Tydzień Ziemniaka od 23. do 27. stycznia
Ziemniak to jedno z najpowszechniej uprawianych warzyw na świecie. Pyra, grula, kartofel, niezależnie od regionu to także podstawa polskiego obiadu. Choć ludzie zaczęli je uprawiać już ponad 7 tysięcy lat temu w Ameryce Południowej to dziś ojczyzna ziemniaka – Peru – nie jest nawet w pierwszej dziesiątce największych konsumentów tego warzywa. Kartofel został królem wschodniej Europy, najwięcej je się go w Białorusi, a Polska z ponad 100kg na osobę rocznie plasuje się tuż za pierwszą piątką w świecie.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, co czyni je ważnym składnikiem diety dziecka. Węglowodany dostarczają dziecku energii, której potrzebuje do codziennych zajęć, a błonnik pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny. Ziemniaki są również bogate w potas, witaminę C i magnez.
Dzięki edukacji kulinarnej w formie Tygodnia Ziemniaka dzieci poznają różne sposoby przyrządzania tego warzywa i będą mogły cieszyć się smakiem ziemniaków podanych na różne sposoby. Co znajdzie się w naszym menu ? Poza klasycznym wykorzystaniem jako dodatkiem do zupy, wykorzystamy także słodkie ziemniaki – bataty do owsianki i pancaków. Z ugotowanych kartofli przygotujemy bezmleczny “ser”, a także posmakujemy klasycznej sałatki ziemniaczanej.
Tydzień Ziemniaka to pierwszy z 2023r. Tydzień Tematyczny Pełnego Brzuszka, cyklu edukacji kulinarnej poświęconym produktom żywnościowym i kuchniom międzynarodowym. Tygodnie Tematyczne organizujemy od 2021r. dla wszystkich obsługiwanych przez nas placówek edukacyjnych.