Search
Tydzień Dyni w Pełnym Brzuszku

Tydzień dyni w Pełnym Brzuszku

Koniec października coraz częściej nawiązuje do Halloween. My z tej anglosaskiej tradycji bierzemy to co interesuje nas najbardziej – Cucurbita pepo (łac.) – czyli dynię. Przez cały tydzień nasi kulinarni podopieczni mogą spróbować miedzy innymi:

  • krem kukurydziany z dynią Hokkaido i popcornem
  • kawałki piersi z indyka z pieca z  delikatnym sosem dyniowym z mlekiem kokosowym
  • dyniowe puree ziemniaczane
  • mus z pieczonych udzików z dynią
  • dyniowa owsianka z kardamonem na mleku czy dyniowe pancake

Dlaczego warto zaprosić dynię do kuchni?

To warzywo ma łagodny smak i delikatną konsystencję. Bywa słodkawa, co pomaga zachęcić maluchy do spróbowania nowego smaku. Dynia ma jednak wiele kulinarnych i zdrowotnych zalet. Nie tylko jest lekkostrawna, ale też bogata w witaminy. Obfituje w wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, miedź oraz pektyny, które wspierają trawienie, a jej pomarańczowy kolor wprawia w dobry nastrój. Maluchom możemy ją podawać już od 5 miesiąca życia.

Dynia jest wskazana dla dzieci zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym ponieważ posiada właściwości wspierające odporność. Ma mnóstwo cynku i witaminy A, C, PP i B. Pestki z dyni pomagają zwalczać pasożyty wieku dziecięcego, a jej pomarańczowy kolor wprawia w dobry nastrój 🙂

Jak zachęcić dziecko do poznania dyni?

Ciekawość kulinarną warto inspirować, nasze aktualne “Warzywo Tygodnia” jest pod tym względem bardzo interesujące. Dynia między innymi:

  • jest Amerykanką, pochodzi z Ameryki Środkowej i dotarła do Europy w XVI wieku
  • była uprawiana już przez Inków, około 6 tysięcy lat temu!
  • ma około 200 jadalnych odmian tego warzywa
  • jej miąższ działa przeciwwymiotnie, warto zjeść zupę dyniową żeby ograniczyć problemy choroby lokomocyjnej
  • wiele wybacza w kuchni, można ją piec, dusić, gotować, smażyć i grillować robiąc z niej sosy, zupy, puree czy nadzienie ciasta
  • lubi być podawana na słodko, może być głównym składnikiem naleśników, babeczek, a nawet pieczywa
  • dyniowe witaminy można przechować na zimę w formie przetworów, a przez cały rok możemy wykorzystywać olej dyniowy